Kvindehusets historie

Kvindehuset åbnede dørene for byens kvinder den 8. marts 2008. Siden da har huset bevæget sig fra at være en enestående idé og et stærkt ønske om et mangfoldigt tilbud for flerkulturelle kvinder til i dag at være et etableret udviklingscenter for minoritetskvinder og arbejdet med inklusion.

aabning kvindehus.jpg

kvindehuset åbner I 2008

Ideen om et  mangfoldigt kvindehus i Aarhus opstod allerede i 2003, hvor en række kvindeforeninger fra Aarhus Vest mødtes under Urbanprogrammet ’Bydel i Bevægelse’.  Drømmen om sådan et hus for minoritetskvinder tog fart i 2005, da 13 kvinder - i alle aldre og med forskellige etniske baggrunde - dannede en styregruppe, som siden arbejdede ihærdigt for ideen.

Det var dette arbejde, der førte til dannelse af foreningen Kvindehuset i Aarhus d. 12. august 2007.  Foreningen fik herefter gennem støtte fra Det Boligsociale Fællessekretariat, Integrationsministeriet, Urban-programmet og Aarhus Kommune etableret Kvindehuset.

fra god projektidé til etableret udviklingscenter

I årene efter etableringen blev Kvindehuset opbygget og udviklet. Bygningerne, som tidligere havde rummet en børnehave, fik ny sjæl og masser af liv med de mange kvinder, der tog huset til sig. Erfaringer og viden blev samlet, ideer blev afprøvet, og nye praksisser etableret.

Med tiden opbyggedes et mangfoldigt korps af frivillige kvinder, hvoraf flere var forhenværende brugere af husets tilbud. Opgaven med at koordinere de frivilliges arbejde og tydeliggøre husets værdier var krævende, men også en lærerig og værdifuld investering, der har banet vejen for, at vi har det Kvindehus, vi har i dag. Kvindehuset udviklede sig i denne periode fra at være et tilbud om hygge og samvær til at blive et sted for faglig og social opkvalificering.

I dag er Kvindehuset en selvstændig forening under daglig ledelse af Kristina Munch Larsen med flere medarbejdere. Der er en stor frivilliggruppe, der er med til at udføre alle de aktiviteter der finder sted i huset, og der er med til at muliggøre forandringer og nye tiltag, der også er væsentlige.

For eksempel er Kvindehusets have blevet omdannet fra ‘vildnis’ og ubrugt område, til at være køkkenhave og rekreativt område og et rum hvor der både arbejdes og festes, blandt andet ved den årlige sommerfest.

De seneste år, har Kvindehuset sat flere nye aktiviteter i gang, som psykologtilbud, havehold og suppekøkken.